Wat voor pasjes kan je tegenwoordig aanschaffen?

Skitz

Credit cards en debetkaarten zijn niet allemaal gelijk. Hier is wat informatie om je te helpen een verstandige keuze te maken bij het aanschaffen van een pasje. Creditcards, betaalkaarten en debet kaarten zijn allemaal manieren om aankopen te doen of contant geld te krijgen. Maar elk werkt anders en deze verschillen zijn belangrijk. Om deze kaarten verstandig te kunnen gebruiken, moet je weten wat ze zijn en hoe ze van elkaar verschillen.

Creditcards

De manier waarop creditcards werken is vrij eenvoudig: De uitgever van de creditcard geeft je een kaart. Je gebruikt de kaart om items en diensten te betalen tot een bepaald totaalbedrag – je kredietlimiet. De winkelier of dienstverlener int wat je verschuldigd bent bij de kaartuitgever, die je terugbetaalt.

Charge cards

Card cards, ook wel reis- en entertainmentkaarten genoemd, zijn een beetje anders dan creditcards. Charge cards, zoals American Express en Diners Club, hebben geen kredietlimiet. Je kunt meestal zoveel in rekening brengen als je wilt, maar je bent verplicht om je volledige saldo af te betalen wanneer je rekening aankomt. Als je dat niet doet, bent je een late betaling verschuldigd.

Contante voorschotten

Veel mensen gebruiken hun creditcard om contante voorschotten te krijgen. Ook veel creditcarduitgevers sturen kaarthouders “convenience”-controles die ze kunnen gebruiken om voor goederen of diensten te betalen. Het bedrag van de cheque verschijnt op je creditcardafschrift als een toeslag, maar wordt over het algemeen behandeld als een voorschot in contanten. Contante voorschotten zijn duurder dan de standaard credit card kosten en hebben meer lastige voorwaarden voor de consument, met inbegrip van:

Transactiekosten. De meeste banken rekenen een transactiekost van 4 tot 6% voor het opnemen van een voorschot in contanten.

Geen aflossingsvrije periode. De meeste banken rekenen rente vanaf de dag dat het kasvoorschot wordt geplaatst, zelfs als je het volledig terugbetaalt zodra je rekening komt.

Hogere rentevoeten. De rente is vaak aanzienlijk hoger op kasvoorschotten dan op gewone creditcardbetalingen.

ATM-kaarten

Geldautomaatkaarten worden uitgegeven door banken, voornamelijk om bankklanten flexibiliteit te geven in hun banktijden. In de meeste gebieden kun je met een pinautomaatkaart geld opnemen, stortingen doen, geld overmaken tussen rekeningen, je saldo vinden, een kasvoorschot krijgen en zelfs leningen betalen op alle uren van de dag of nacht.

Debetkaart

Een debetkaart combineert de functies van pinautomaatkaarten en cheques. Wanneer je met een debet kaart betaalt, wordt het geld automatisch van je betaalrekening afgetrokken. Combo ATM/debetkaarten. Veel banken geven een gecombineerde geldautomaat/debet kaart uit die er net zo uitziet als een credit card en overal kan worden gebruikt waar creditcards worden geaccepteerd. Maar vergis je niet: het zijn geen creditcards. Het geld dat je uitgeeft, gaat onmiddellijk van je betaalrekening af.