Skitz
Image default
Business

Hulp nodig bij ambtenarenrecht?

Op het moment dat je hulp nodig hebt bij het ambtenarenrecht dan zit je goed bij een jurist van https://justius.nl/ Ook voor overige informatie consumentenrecht kun je bij Justius terecht. Het ambtenarenrecht is een van de vele rechtsgebieden die er bestaan. Misschien heb je er al eerder van gehoord of misschien nog nooit. Het ambtenarenrecht houdt zich bezig met de rechtspositie van ambtenaren binnen Nederland. Een ambtenaar is iedereen die werkzaam is voor de overheid. Het maakt hierbij niet uit of het de rijksoverheid, een provincie, een gemeente of een waterschap is. Tevens op het moment dat je werkt voor een instelling die beheerd wordt door de staat, provincie, gemeente of het waterschap ben je een ambtenaar. Ambtenaren vallen niet onder het burgerlijk wetboek en om hun positie te beschermen is er het ambtenarenrecht. Je vindt hierin de arbeidsvoorwaarden terug. Er is veel overlap tussen het ambtenarenrecht, het bestuursrecht en het arbeidsrecht.

 

Wat zijn voorbeelden van het ambtenarenrecht

Je kunt denken aan zaken zoals ontslag. Een ambtenaar kan net zoals een werknemer ontslagen worden bij een overheidsorganisatie als er bijvoorbeeld een reorganisatie plaatsvindt. Ook binnen het ambtenarenrecht komen er regels terug over de ontslagprocedures en de ontslagvergoedingen. Bij ziekte kun je ook terecht in het ambtenarenrecht. Als je langdurig ziek wordt en je functie niet kunt uitoefenen dan vind je ook hiervoor regels terug in het ambtenarenrecht. Daarnaast valt het recht voor militairen ook onder het ambtenarenrecht. Zoals je misschien wel ziet is het een erg gespecialiseerd rechtsgebied en daarom is het belangrijk dat je je laat voorlichten door een deskundige jurist of advocaat op het gebied van het ambtenarenrecht om te zorgen dat je goed geholpen wordt.

 

Hulp bij het ambtenarenrecht

Sinds 1 januari 2020 is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren ingegaan. Met deze wet wordt er gezorgd dat ambtenaren steeds meer gelijk worden gesteld aan de werknemers binnen de private sector. Een voorbeeld hiervan is dat het ontslag niet meer via de bestuursrechter verloopt, maar via het normale arbeidsrecht en je krijgt dus te maken met de kantonrechter. Als ambtenaar wil je natuurlijk weten wat je plichten en rechten zijn op het moment dat je voor de overheid werkt, langdurig ziek wordt of ontslagen wordt. Op dit gebied zijn de regels in sommige gevallen behoorlijk onduidelijk en daarom is het heel erg belangrijk dat je het juiste advies of hulp ontvangt. Een advocaat of jurist die zich gespecialiseerd heeft in het ambtenarenrecht kan je hierbij van dienst zijn. Doordat het ambtenarenrecht een heel stuk anders werkt over het algemeen dan het normale arbeidsrecht is het belangrijk dat je wordt bijgestaan door een deskundige. Zo weet je zeker dat je gebruik maakt van al je rechten en plichten.