Skitz
Image default
Business

Geschiedenis van escape rooms

Escape rooms zijn de laatste tijd heel erg in trek. In elke stad kan je wel een paar leuke escape rooms vinden. Wie het concept nog niet kent, in een escape room kan je je letterlijk laten opsluiten in een gethematiseerde ruimte. Uit deze ruimte moet je proberen te ontsnappen door het oplossen van puzzels.

Geschiedenis van de escape room

Het concept escape rooms vindt zijn oorprong in Azië en is gebaseerd op een computerspelletje. In het jaar 2004 maakte de Japanse spelletjesmaker Toshimitsu Takagi de game “Crimson Room”. Het spel waarbij je moet ontsnappen uit een kamer werd meteen een groot succes. Hierna volgden vele games in dezelfde genre. Maar Crimson Room wordt nog altijd gezien als een klassieker en het computerspel waar de huidige escape room op is gebaseerd. 

Escape rooms in Europa

De eerste real life escape room werd in het jaar 2007 in Japan gebouwd door het bedrijf SCRAP Entertainment Inc. Een aantal jaren later is de hype overgewaaid naar Europa. Een Hongaar met een voorliefde voor puzzelen bouwde Europa’s eerste escape room in Boedapest.  

Om het gevoel van het opgesloten zijn zo realistisch mogelijk na te bootsen was deze escape room in een vochtige kelder, vol met rommel en vuil.

Na Boedapest verspreidde het fenomeen zich verder door Europa. Ook Nederland raakte in het jaar 2013 besmet met het “escape room virus”. In een paar jaar tijd groeide het aantal locaties naar een ongekende 400. Wel is het concept in de loop van de tijd geëvolueerd: escape rooms zitten niet meer langer in koude en vieze locaties, maar op steeds modernere locaties. Er wordt veel aandacht besteed aan het decor en de boeiende verhaallijnen. Van horror tot detective, van oorlog tot laboratorium, escape room thema’s zijn er in alle soorten en maten.

Ben je na het lezen van de geschiedenis van de escape room nieuwsgierig geworden? Bezoek vandaag nog een escape room bij jou in de buurt.

 

Related Posts

Rabobank Klantenservice

Keuze voor een rieten dak

Website laten maken