Ergonomisch werken voorkomt ziekteverzuim

Ziekteverzuim terugdringen kan door ergonomisch te werken. Wij zitten veel te veel met als resultaat bijvoorbeeld pijn in de onderrug. Meer bewegen luidt het devies. Neem eens de trap in plaats van de lift, ga fietsend naar het werk en loop tijdens de pauze een blokje om. Hiermee bent u er echter nog niet. Een derde van de Nederlanders zit zeven tot zestien uur per dag. En dat terwijl zitten helemaal niet goed is voor ons lichaam. Langdurig zitten maakt ons letterlijk en figuurlijk ziek. Waarom? Het leidt tot een hoge bloeddruk, het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht, om maar te zwijgen over houdingsklachten. Zitten wordt ook wel the biggest killer in the office genoemd. Gelukkig is er wat aan te doen: ergonomisch werken.

Ergonomisch werken door een actief dynamische houding aan te nemen

Behoort alleen het zitten achter een normaal bureau tot de mogelijkheden dan bieden de stoelen van Werksitz uitkomst. Een actief dynamische zithouding is het beste voor ergonomisch werken en bijvoorbeeld het voorkomen van pijn in de onderrug. Wat is ergonomisch werken? Bij deze zithouding bevindt de bekken zich boven de knieën. Dit heeft als resultaat dat men automatisch rechtop zit. De wervelkolom neemt de natuurlijke S-vorm aan waardoor ongezonde belasting van de tussenwervelschijven en de spieren wordt verminderd. Bovendien worden de buik- en rugspieren aangespannen met als gevolg een verbetering van de doorbloeding. Doordat de stoel over een los zit- en rugvlak beschikt kan in elke positie de juiste zithouding worden aangenomen.

Regels over ergonomisch werken

Wat is ergonomisch werken en hoe wordt pijn in de onderrug voorkomen; de gezondste werkhouding is over het algemeen een houding dicht bij de middenstand. Door deze houding aan te nemen worden spieren en pezen niet te veel aangespannen. Is het niet mogelijk om een normale werkhouding aan te nemen dan is de werkgever verplicht om hier verandering in te brengen. Zoals de Arbowet voorschrijft, moet de oorzaak van het probleem worden weggenomen. Is dit niet mogelijk? Een goede werkhouding en het nemen van technische maatregelen is van belang. Onder technische maatregelen vallen onder meer een ergonomische werkplekinrichting en het optimaliseren van de reikafstand en de werkhoogte.

http://www.werksitz.nl/