Skitz
Image default
Business

Duurzame energiebronnen

Wat zijn duurzame energiebronnen?

Duurzame energiebronnen zijn bronnen waaruit energie gewonnen wordt die herhaaldelijk kunnen worden geproduceerd en waarbij het winnen ervan geen schade oplevert aan het milieu. Een andere naam voor duurzame energiebronnen is daarom milieuvriendelijke energiebronnen. Het grootste voordeel van dit soort energiebronnen is dat deze herbruikbaar zijn. De huidige gebruikte fossiele energiebronnen zijn eindig. Deze raken een keer op en kunnen daarna niet opnieuw gebruikt worden.

Hernieuwbare energie

Een term die veel verwisseld wordt met duurzame energie is de term hernieuwbare energie. Zoals je nu weet is duurzame energie herbruikbaar en is deze bij het winnen ervan niet schadelijk voor het milieu. Hernieuwbare energie daarentegen, is wél herbruikbaar, maar stoot wel degelijk schadelijke stoffen uit tijdens het winnen van de energie. Daarom is het een stap in de goede richting, maar niet de beste oplossing.

Voordelen duurzame energiebronnen

Duurzame energiebronnen verschillen heel erg als het gaat om manier van winning. Niet elke manier van energiewinning is per se duurzaam. Maar is dit wél het geval, dan is dit een ontzettend pluspunt voor het milieu. Schadelijke stoffen zorgen ervoor dat de aarde steeds meer opwarmt en er geregeld extreme(re) weersveranderingen zijn. Duurzame energiebronnen voorkomen dit en zorgen voor een groene basis qua energiegebruik.

Wat zijn voorbeelden van duurzame energiebronnen?

Er zijn vele soorten energiewinning die duurzaam zijn. Zoals tweede-generatie bio-energie: hierbij wordt energie gewonnen uit afvalstoffen die al een ander doel hebben gediend. Denk aan frituurvet of tuinafval. Ook zonne-energie is duurzaam: het opvangen van de warmte van de zon en deze warmte vervolgens omzetten in energie. Hierbij komt alleen CO₂ vrij bij het produceren van de zonnepanelen. Echter is deze hoeveelheid verwaarloosbaar ten aanzien van de grote invloed van zonne-energie op besparing van fossiele stroom. Hetzelfde geldt voor windenergie en waterenergie. Het omzetten van zowel wind als water naar energie, kost geen CO₂. Zo kent de term duurzame energiebronnen voorbeelden die een goede hoop bieden voor de toekomst van energiegebruik.

De toekomst van duurzame energiebronnen

Belangrijk is het feit dat duurzaam en hernieuwbaar niet gelijk aan elkaar is. Er zijn gelukkig vele duurzame mogelijkheden om energie te winnen. Met het steeds sneller veranderende klimaat is het een goede zaak hier nog eens extra naar te kijken. De mogelijkheden zijn er. De schaal waarop we het gebruiken valt te vergroten. De voordelen van duurzame energiebronnen zullen op lange termijn ontzettend veel positieve impact hebben op het milieu en onze leefomstandigheden.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/duurzame-energiebronnen/

Related Posts

Een goede start van uw carrière bij de gemeente

Hoe belangrijk kan GRIP Interieurprojecten zijn voor je bedrijf?

Gevelreclame nodig?