DE OPLOSSING VOOR DE GEZONDHEID WANNEER U UW HOUTKACHEL GEBRUIKT

Luchtreiniger tegen rook

Hoe heerlijk is het om in de donkere maanden de houthaard aan te hebben, een warme drank te drinken, boeken te lezen of een goede film aan te zetten en tijd door te brengen voor de haard met uw dierbaren. Veel huishoudens hebben een houthaard aanwezig in hun woonruimte, dit geeft veel sfeer en gezelligheid. Maar wat veel mensen niet weten is dat de rook van de kachels en open haarden erg schadelijk kan zijn.

 

Maar waarom is een houtkachel slecht voor onze gezondheid?

Een houtkachel is schadelijk door de rook die vrijkomt tijdens de verbranding van het hout. Deze rook bevat vele schadelijke stoffen, voorbeelden van deze stoffen zijn:

– Stikstofmonoxide

– Koolstofmonoxide

– Volatiele Organische stoffen

– Benzeen

– Formaldehyde

– Fijnstof vervuiling

 

Ook worden er fijnstofdeeltjes verspreid die vele klachten kunnen veroorzaken. Voorbeelden van klachten zijn hoofdpijn, loopneus, last van de ogen, verhoogde kans op keel- en longontsteking, longopzwelling en zelfs een verhoogd risico op een hartaanval, beroerte of kanker.

Er zijn bepaalde groepen die een hoger risico lopen om een van deze klachten te krijgen, denk bijvoorbeeld aan:

– Baby’s en jonge kinderen

– Senioren

– Volwassenen met reeds bestaande hart- en longproblemen.

– Astma patiënten

 

Wat kan er gedaan worden om de schade van de haard te beperken?

– gebruik in de plaats van nat hout, droog hout. Nat hout stoot meer fijnstofdeeltjes uit die schadelijk zijn voor de mens.

– koop een kachel die qua grootte goed past in de kamer. Een grote kachel is mooi maar is ook schadelijker in een kleine ruimte.

– Laat minstens één keer per jaar de schoorsteen schoonmaken door een schoorsteenveger.

– Stook op de ‘Zwitserse methode’, Dik hout onderop, kleine houtjes boven. Hierdoor gaat de rook sneller omhoog via de schoorsteen.

– Gebruik nooit geverfd hout want hierdoor komen er meer schadelijke stoffen vrij.

– Zet een raampje open wanneer er gebruik wordt gemaakt van een haard, hierdoor komt er frisse lucht binnen in de ruimte.

– Laat een haardvuur altijd vanzelf uitdoven.

– Maak altijd gebruik van een luchtreiniger.

 

Waarom moet er altijd gebruik worden gemaakt worden van een luchtreiniger?

Zoals eerder beschreven is de schade van rook erg schadelijk voor de mens en de omgeving. Er kunnen vele klachten worden ervaren en dat willen we natuurlijk niet. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een luchtreiniger wordt de lucht constant gefilterd. Bijna alle schadelijke stoffen worden langzaam verwijderd waardoor de lucht hetzelfde is als wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een houtkachel. Zo kunt u nog volop genieten van uw kachel, zonder u zorgen te maken over uw gezondheid.

Voorbeelden van reinigers die wij bij luchtreinigeradvies.com aanbieden zijn: Lucht ionisator Aerus Guardian Angel, FilterQueen Defender luchtreiniger, Ioniserende luchtreiniger Aerus Lux Guardian Air Platinum en de FilterQueen Majestic opervlaktereiniger.

 

https://www.luchtreinigeradvies.com/