Besteding vrije tijd in Nederland

Skitz

Als je je afvraagt wat Nederlander het liefst doen in hun vrije tijd dan zal het antwoord je waarschijnlijk niet verrassen. Nederlanders besteden namelijk het grootste deel van hun vrije tijd aan mediagebruik. Hierbij zijn televisie kijken en op internet bezig zijn het meest populair. Gemiddeld besteed een Nederlander bijna 21 uur per week aan mediagebruik. Ter vergelijking: aan het onderhouden van sociale contacten zoals op visite gaan, telefoneren en een gesprek voeren besteden we slechts 7 uur per week. Naast mediagebruik wordt er veel tijd besteed aan recreatieve activiteiten. We besteden namelijk gemiddeld zo’n 13,5 uur per week aan uitgaan, uitstapjes, sport, cultuur en hobby’s. De overige uren aan vrije tijd worden ingevuld met een klein gedeelte aan maatschappelijke participaties en de tijd dat we onderweg zijn.

Hoeveel vrije tijd hebben we?

De hierboven genoemde uren die aan vrije tijd worden besteed zijn gemiddelden. Hoeveel vrije tijd mensen te besteden hebben is heel verschillend. Mensen die fulltime werken hebben minder vrije tijd dan mensen die niet of parttime werken. Ook mensen met hele jonge kinderen hebben over het algemeen minder vrije tijd dan mensen met volwassen kinderen. Gemiddeld genomen beschikken Nederlanders over ruim 45 uur vrije tijd per week.

Zelf meer vrije tijd creëren

Hoewel veel vrije tijd wordt besteed aan mediagebruik kan het gebruik van media ook vrije tijd opleveren. Steeds meer mensen bestellen bijvoorbeeld hun boodschappen online. Hiermee ben je misschien een kwartier bezig op internet maar je bespaart ruim een uur doordat je niet fysiek je  boodschappen hoeft te halen. Naast boodschappen kun je natuurlijk ook kleding, cadeaus en verzorgingsproducten online bestellen en thuis laten bezorgen. Maar niet alleen producten, ook zaken regel je online. Denk bijvoorbeeld aan bankzaken, verzekeringen, een vakantie boeken, noem maar op. Geen zin om te koken? Met een klik op het internet laat je je maaltijd thuis bezorgd. Maar ook slimme apparaten die je via het internet kan bedienen leveren veel tijd op. Zo kun je bijvoorbeeld de oven op afstand aanzetten en bij thuiskomst meteen aan tafel. Het gebruik van media hoeft dus niet je vrije tijd op te slokken het kan je ook meer vrije tijd opleveren. Lees meer op www.blog-artikelen.nl